Bandets historia

Bildande av bandet

Heavy metal-bandet Manowars är ett amerikanskt band som bildades 1980 i ”the big apple”, New York. Grundaren var Joey DeMaio som tidigare varit så kallad pyrotekniker för kända bandet Black Sabbath samt Ross Friedman (även kallad Ross the Boss) som spelade gitarr i bandet fram till 1988.

Ett museum om bandet ska finnas i Tyskland precis vid gränsen till Tjeckien där bandets medlemmar presentar sig i form av vaxdockor i läderklädsel och krigssvärd från den tidigare anglosaxiska epoken.

Bandmedlemmar

När Manowars bildades år 1980 fanns fem medlemmar med fasta titlar i bandet; Carl Canedy spelade trummor fram till 1981 då Scott Columbus snabbt tog över, Ross the Boss och David Shankle gitarr samt Rhino på trummor. Eric Adams på sång och grundaren Joey DeMaio på basgitarr och keyboard är de enda bandmedlemmarna som funnits med från starten fram till idag. Det nuvarande bandet består av de två sistnämnda samt Donnie Hamzik på trummor och Karl Logan på gitarr och keyboard.

Musikstil

Manowars är alltså ett klassiskt Heavy metal-band, vilket hör som en genre till rockmusiken. Musikstilen Manowars representerar har sitt ursprung från både bluesrock samt psykedelisk rock, men med ett unikt fokus på högt och massivt sound med långa gitarrsolon. Ska man tala om ord som ofta förknippas med musikstilen Heavy metal kan bland annat aggressivitet och maskulinitet nämnas.

Det brukar sägas att Black Sabbath, Led Zeppelin och Deep Purple var med att utveckla heavy metal på 60-talet med sin riktigt massiva musik.

En av de saker bandet gjort sig riktigt känt för är ljudnivån på konserterna, vilken sägs vara bland de högsta uppmätta. Ett rekord sattes vid en konsert på 129,5 dB och bandet hävdar själva att Eric Adams som är frontsångare en gång kom upp i så mycket som 136 dB.

Skivbolaget Magic Circle Music

Joey DeMaio som är personen bakom Manowars är även grundare av skivbolaget Magic Circle Music som sedan 2006 gett ut bandets egna skivor samt andra metalbands musik. Det är även DeMaios bolag som varje år arrangerar den populära metalfestivalen Magic Circle Festival.